Fagi: ich rola w patogenezie bakteryjnej i biotechnologii

Sir, jestem całkowicie roztrzęsiony! , Wykrzyknął technik w laboratorium André Lwoffa w Institut Pasteur w 1949 roku, opisując komórki poddane indukcji lizogennej. Fagi (skrót od bakteriofagów) to wirusy DNA lub RNA infekujące tylko określone bakterie. Fagi mają kolorowe nazwy, takie jak ., T4, SopE., Mu, Q., P1 lub .X174; występują w wielu kształtach i rozmiarach (np. ogoniasty lub nieskładnikowy, icosahedralny, nitkowaty, i otoczony lub nierozwinięty); mają wiele różnych stylów życia (np. lityczny lub umiarkowany); i mogą przenosić geny, które zwiększają patogenezę bakterii. Są jednymi z najbardziej intensywnie przebadanych wirusów i prawdopodobnie najlepiej rozumiane w sensie molekularnym. Ta książka jest w zasadzie traktatem o fagach, który w 22 rozdziałach, przygotowanych przez 52 autorów z sześciu krajów, opisuje naszą obecną wiedzę o tych unikalnych wirusach i ich roli w patogenezie bakterii i biotechnologii. Książka podzielona jest na trzy interesujące sekcje. W pierwszej części autorzy dokonują przeglądu historii i biologii fagów, ich cykli życiowych oraz aspektów ewolucji fagów i ekologii, a także lizy fagów. Druga sekcja dostarcza czytelnikowi cennych informacji o roli wybranych fagów w wirulencji zakażeń bakteryjnych, takich jak faga lambdoidów salmonelli i Escherichia coli, ogonowych prątków, fagów paciorkowców i gronkowców, bakteriofagów vibrio i mollicutes ( mykoplazm) i niektóre z ponad 400 fagów, które zostały wyizolowane z gatunków listerii. W tej części autorzy dają czytelnikowi jasne zrozumienie, w jaki sposób fagi integrują swój materiał genetyczny z genomem gospodarza i zmieniają wirulencję bakterii. Na przykład wirulencja Vibrio cholerae jest w dużej mierze zależna od infekcji bakteriofagiem CTX., ponieważ toksyna cholery jest kodowana w genomie tego umiarkowanego i nie-ftalowego faga filamentarnego i tylko szczepy vibrio zakażone przez CTX. są zdolne do wywoływania epidemii choroby. Kolejny fascynujący przykład obejmuje wiele toksyn gronkowców, które są kodowane przez faga i które przyczyniają się do patogennej wszechstronności tych bakterii.
Fagi zostały odkryte niezależnie przez angielskiego naukowca Fredericka Tworta w 1915 r. I francuskiego naukowca Félix d Herelle w 1917 r. D Herelle uważał te niewidzialne mikroorganizmy za ultravirusy i nazwał je bakteriofagami (co oznacza zjadacze bakterii ), ponieważ dokonały inwazji bakterie i rozmnażaj się na ich koszt. Szybko zdano sobie sprawę, że fagi mają potencjał zabijania bakterii powodujących wiele chorób zakaźnych u ludzi, zwierząt i roślin. Przed odkryciem penicyliny i innych chemicznych antybiotyków w latach czterdziestych XX wieku, fagi przeciwzmarszczkowe zastosowano do leczenia infekcji bakteryjnych, takich jak dżuma dymienicza i fagi antycholery stosowano do leczenia cholery. Po okresie zaniechania zainteresowanie fagoterapią wzrosło w ostatnich latach.
Trzecia część tej książki przedstawia nowe informacje dotyczące zastosowania fagów w diagnostyce i terapii, a także w biotechnologii, w tym ich zastosowania w degradacji bakteryjnych polisacharydów oraz jako wektory do klonowania do wstawiania DNA do bakterii w kontrolowanych warunkach.
Informacje na temat fagów w tej książce wykraczają poza to, czego zwykle uczy się klinicysta lub naukowiec podczas studiowania w instytucji akademickiej Ten traktat jest wyjątkowo dobrze napisany i dobrze zilustrowany rysunkami liniowymi i fascynującymi mikrografiami elektronowymi o różnych cechach morfologicznych fagów. Fagi mogą być używane jako podręczniki nie tylko przez specjalistów od fagów, ale także przez ogólnych mikrobiologów i klinicystów chorób zakaźnych, bakteriologów, wirusologów i biologów ewolucyjnych, a także genetyków i biologów molekularnych. Przedstawiony materiał jest łatwy do odczytania i zrozumienia, pomimo użycia wielu unikalnych terminów i akronimów oraz włączenia schematów organizacyjnych genomu. Liczne odniesienia do dokumentów historycznych i niemal humorystyczne cytaty od słynnych badaczy fagów są z powodzeniem wprowadzane do książki, którą czyta się z przyjemnością. Co więcej, książka ma świetnie rozwinięty indeks, który sprawia, że wyszukiwanie według słów kluczowych jest łatwe i szybkie. Podsumowując, redaktorzy tej książki zapraszają czytelnika do wzięcia udziału w podróży przez fascynujący świat bakteriofagów. Gorąco polecam dołączenie do tej uroczej i ekscytującej podróży.
Christian TK-H. Stadtländer, Ph.D., MPH, MBA
University of St. Thomas, Minneapolis, MN 55403
[email protected] edu
[hasła pokrewne: każda tabletka aspiryny zawiera 500 mg kwasu acetylosalicylowego, dicoflor krople ulotka, rejs rypin ]