Marketing żywnościowy i otyłość dziecięca – kwestia polityki

Wszyscy wiedzą, że amerykańskie dzieci stają się coraz grubsze, ale nie wszyscy zgadzają się co do przyczyny. Wiele dzisiejszych dzieci rutynowo zużywa więcej kalorii niż poświęca na aktywność fizyczną, ale ten brak równowagi wynika z wielu ostatnich zmian w środowisku domowym, szkolnym i sąsiedzkim. Zaniepokojony zdrowotnymi i ekonomicznymi kosztami otyłości u dzieci, w 2004 r. Kongres poprosił Centra Kontroli i Zapobiegania Chorób o zbadanie jednej potencjalnej przyczyny – marketingu żywności bezpośrednio dzieciom. Rezultatem jest nowe badanie Instytutu Medycyny (IOM), Marketing Żywnościowy dla Dzieci i Młodzieży: Zagrożenie lub Szansa 1, które dostarcza relaksu opisującego, jak ta praktyka wpływa na zdrowie dzieci. Marketing żywnościowy, mówi IOM, celowo atakuje dzieci, które są zbyt młode, aby odróżnić reklamę od prawdy i nakłania je do spożywania wysokokalorycznych, niskokalorycznych (ale bardzo dochodowych) produktów śmieciowych ; Firmy radzą sobie tak dobrze w tych wysiłkach, że nie można pozwolić, aby kontynuowano dotychczasowy biznes. Procenty amerykańskich dzieci i nastolatków, którzy byli otyli. Dane pochodzą z raportu IOM.1

Od końca lat 70. liczba osób otyłych wzrosła ponad dwukrotnie w przypadku dzieci w wieku od 6 do 11 lat, a ponad trzykrotnie w wieku od 12 do 19 lat. W konsekwencji cukrzyca typu 2 nie jest już rzadkością w praktyce pediatrycznej.2 IOM oświadcza grzecznie swój pierwszy wniosek: diety amerykańskich dzieci wymagają poprawy . Jak wynika z raportu, jest to poważne niedopowiedzenie: co najmniej 30 procent kalorii w przeciętnej diecie dziecka pochodzi z słodyczy, napojów bezalkoholowych, słonych przekąsek i fast foodów. Napoje bezalkoholowe stanowią ponad 10 procent kalorycznego spożycia, co stanowi podwojenie od 1980 roku. Według Departamentu Rolnictwa USA nawet dzieci spożywają mierzalne ilości napojów bezalkoholowych, a pediatrzy twierdzą, że nie jest niezwykłym, że dzieci z nadwagą konsumują 1200 2000 kalorii dziennie z samych napojów bezalkoholowych.
Czy marketing żywnościowy jest odpowiedzialny. IOM analizuje wyniki 123 opublikowanych, recenzowanych badań poświęconych powiązaniom między marketingiem żywnościowym a preferencjami dzieci, prośbami, konsumpcją i otyłością. Pomimo talmudycznego analizowania ograniczeń badań, IOM stwierdza, że przewaga dowodów jest potwierdzana przez IOM. Marketing silnie wpływa na preferencje żywieniowe dzieci, ich prośby i konsumpcję. Pomysł, że niektóre formy marketingu zwiększają ryzyko otyłości, mówi IOM, nie można odrzucić .
IOM przeprowadziła swoje badania ze znacznym ograniczeniem. Firmy nie dostarczałyby zastrzeżonych informacji, ponieważ IOM jest zobowiązana do upublicznienia wszystkich wykorzystywanych dokumentów. Raport pokazuje, dlaczego firmy upierają się, aby takie badania pozostały prywatne. Wymienia wiele firm, które prowadzą badania marketingowe skoncentrowane nawet na dzieciach w wieku przedszkolnym, wykorzystując metody – fotografię, etnografię, grupy fokusowe – w orwellowskiej manierce, aby wyjaśnić psychologiczne podłoże wyborów żywieniowych dzieci, archetypy dzieci , psychikę matek jako strażnik rodziny, i diady informacji dla rodziców i dzieci . Dokumenty IOM zapierają dech w piersiach wszechstronnym i bezwstydnym wysiłkiem, aby stworzyć bazę badawczą dla wykorzystania sugestywności małych dzieci
[podobne: lek bez recepty na zapalenie ucha, piramida zdrowia dla dzieci, kwas hialuronowy opole ]
[więcej w: piramida zdrowia dla dzieci, urolog od czego, duostea ]